Geert  Reitzema
Het mooiste wat je kunt worden is jezelf

Je bent goed genoeg: Hoe je het idee van ‘Niet goed genoeg zijn' kunt overwinnen

Ken je dat gevoel? Dat je niet goed genoeg bent, dat anderen beter, slimmer of succesvoller zijn? Voor veel mensen ontstaat dit idee al in de eerste jaren van hun leven. Het wordt een fluistering in je hoofd die langzaam groeit tot een overtuiging. Maar hoe komt dat eigenlijk? En, belangrijker nog, wat kun je eraan doen?

Waar Komt Het Gevoel Vandaan?

In de eerste vijf jaar van je leven ben je als een spons. Je neemt alles in je omgeving op zonder filter. Je ouders, verzorgers en zelfs broertjes of zusjes vormen de lens waardoor je jezelf ziet. Als je bijvoorbeeld vaak hoort dat je "voorzichtig moet zijn" of dat je "het niet goed doet", kan dat zich vertalen naar een overtuiging: ik ben niet goed genoeg.

Dit gebeurt vaak onbedoeld. Ouders proberen je veilig te houden of willen je leren hoe dingen beter kunnen. Maar een kind kan deze opmerkingen interpreteren als persoonlijke afwijzing. Als er daarnaast weinig ruimte is voor je eigen emoties of fouten, groeit het idee dat je moet voldoen aan een bepaald ideaal om waardering te krijgen.

Sociale vergelijking versterkt dit verder. Zodra je naar school gaat, zie je hoe andere kinderen dingen doen en krijg je onbewust de boodschap: anderen kunnen het beter dan ik. Dit zaadje groeit en groeit, totdat het in je volwassen leven diepe wortels heeft.

De Impact op je volwassen leven

Het gevoel dat je niet goed genoeg bent, kan je tegenhouden in bijna alles wat je doet. Het zorgt ervoor dat je constant zoekt naar bevestiging van anderen, bang bent om te falen, en jezelf klein houdt. Het kan je relaties beïnvloeden, je carrière belemmeren en je geluk beperken. Maar hier is het goede nieuws: het is mogelijk om deze overtuiging te doorbreken.

Wat Kun Je Eraan Doen?

1. Herken de Stem

De eerste stap is bewustwording. Die stem die zegt dat je niet goed genoeg bent, is vaak niet eens van jou. Vraag jezelf af: Van wie heb ik dit geleerd? Door te begrijpen dat dit gevoel ooit van buitenaf kwam, kun je het beter loslaten.

2. Vervang Negatieve Gedachten

Je gedachten bepalen hoe je je voelt. Schrijf de negatieve overtuigingen op die je hebt over jezelf, bijvoorbeeld: Ik faal altijd of Ik ben niet slim genoeg. Vervang deze door positieve, realistische affirmaties zoals: Ik leer van mijn fouten of Ik ben goed zoals ik ben.

3. Omarm Je Onvolmaaktheid

Perfectie bestaat niet. Het is juist in onze onvolmaaktheid dat we het meest menselijk zijn. Bedenk: wanneer vind je anderen op hun mooist? Waarschijnlijk wanneer ze oprecht zijn, fouten durven maken en zichzelf laten zien. Dat geldt ook voor jou.

4. Leer Zelfcompassie

Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen. Als een vriend zegt dat hij niet goed genoeg is, zeg je toch ook niet: "Ja, je hebt gelijk"? Nee, je steunt hem, spreekt hem moed in. Doe hetzelfde voor jezelf.

5. Stap Uit Je Comfortzone

Het gevoel van niet goed genoeg zijn, houdt je vaak klein. Daag jezelf uit om dingen te doen die spannend zijn, zonder bang te zijn voor de uitkomst. Elke kleine overwinning geeft je meer zelfvertrouwen.

6. Zoek Steun

Soms is het moeilijk om oude patronen alleen te doorbreken. Een goede coach, therapeut of mentor kan je helpen om je overtuigingen te onderzoeken en om te vormen.

Conclusie

Het idee dat je niet goed genoeg bent, is vaak ontstaan in een tijd waarin je kwetsbaar en beïnvloedbaar was. Het goede nieuws is dat het niet de waarheid is, maar een verhaal dat je jezelf vertelt. En verhalen kunnen herschreven worden.

Onthoud: je bent al goed genoeg, precies zoals je nu bent. Elke stap die je neemt om dit te omarmen, brengt je dichter bij het leven waar je naar verlangt. Het enige dat je hoeft te doen, is de eerste stap zetten.

Wat is jouw eerste stap?